Origami je umjetnost

(od japanskog oru “presavijati” i kami “papir”) je japanska umjetnost savijanja papira. Cilj je tehnikama savijanja i oblikovanja transformirati ravni kvadratni list papira u gotovu skulpturu.

Izrada modela od papira može trajati samo nekoliko minuta (ili čak sekundi) dok za složene dizajne mogu biti potrebni sati.

Većina origamija slaže se od kvadratnog papira i od jednog lista. Međutim, mogu se koristiti i pravokutni i drugi nekvadratni listovi, a kompozitni i modularni stilovi origamija koriste više listova (čak i stotine listova mogu se koristiti u jednom umjetničkom djelu).

Korištenjem dijagramskih znakova, simbola i strelica u crtežima opisa postupka omogućuje da se nizovi savijanja točno opisuju i time olakšavaju razumjevanje i “čitanje” crteža postupaka, što znači da se ova umjetnička forma može naučiti neovisno o jeziku.

Origami pomaže znanosti - origami u svemiru

Origami je vrlo važan dio svemirske tehnologije, od pitanja kako složiti opremu na način da zauzima što manje prostora, do projekta Starshade, do razvoja posebnog robota s foldanom strukurom, pa sve do principa slaganja antena u svemiru.

U donjim linkovima vidi se što o važnosti origamija kaže NASA i kako se razvija projekt Starshade.

Origami i meditacija

Studija objavljena u “Art Therapy: Journal of the American Art Therapy Association” pokazala je da je 45 minuta umjetničkog stvaranja – uključujući savijanje papira – značajno smanjilo razinu kortizola, hormona stresa, među sudionicima. Znači, studije su pokazale da aktivnosti koje se rade rukama, poput origamija, mogu smanjiti razinu stresa i poboljšati raspoloženje.

Mlađim ljudima origami pomaže razviti strpljenje i ustrajnost. Složeni modeli zahtijevaju stalnu koncentraciju, a ponavljanje postupka savijanja papira može se usporediti s recitiranjem mantri u meditaciji, pomažući uvježbavanju uma da ostane prisutan i angažiran. 

Ponekad možete osjećati kao da papir oživljava i živi u vašim rukama.

 

“Kada počnem raditi origami model, ne postoji ništa drugo, samo papir i ja. To je pauza u mom danu koja mi omogućuje da ispunim dušu mirom.” Ova vrsta svjedočanstva uobičajena je unutar zajednice origamija i naglašava sposobnost ove umjetnosti da djeluje kao aktivni oblik meditacije.

Za one koji žele istražiti origami kao oblik meditacije, evo nekoliko savjeta: Za početnike, počnite jednostavno: odaberite jednostavne modele koji ne zahtijevaju slijeđenje složenih uputa. Stvorite atmosferu: Vježbajte u tihom okruženju gdje vas vjerojatno neće redovito uznemiravati. U idealnom slučaju, imajte svoje posebno mjesto, vama drago i mirno mjesto. Poštujte svoj tempo: nemojte žuriti. Neka vas proces prirodno vodi kroz korake. Dišite u ritmu: udahnite prije savijanja, a izdahnite dok savijate. Ali nemojte biti kruti; dopušteno vam je disati u drugim vremenima… ova vrsta disanja usklađena s činom presavijanja pomaže lakše se usredotočiti na zadatak.

Bilo da ste početnik ili stručnjak, integracija origamija kao meditativne prakse za neke bi mogla biti samo znatiželja. Za druge bi to moglo značajno utjecati na vaš život, na primjer, nudeći trenutke mira usred vrtloga svakodnevnog života.

Origami - vježba za mozak

Zamislite origami kao vježbu za svoj mozak! Zahtijeva koordinaciju oko-ruka, razvija fine motoričke sposobnosti i podržava mentalnu koncentraciju – a sve to stimulira mozak.

Origami pomaže u razvoju koordinacije oko-ruka, fine motorike i mentalne koncentracije. Korištenje ruku izravno stimulira područja mozga. Origami se koristi u raznim terapeutskim okruženjima, uključujući umjetničku terapiju i rehabilitaciju nakon moždanog udara i ozljeda.

Dok presavijate papir, morate biti svjesni položaja svojih ruku i nabora koje stvarate. To poboljšava vašu spretnost i motoričke sposobnosti, olakšavajući obavljanje drugih zadataka koji zahtijevaju ručne vještine.

Origami uz vježbu pruža i mentalni i fizički poticaj. Korištenje ruku stimulira područja mozga, poboljšavajući kratkoročno pamćenje. Nudi umirujući i opuštajući učinak slijedeći jednostavan proces korak po korak, koji se može ponavljati i poučavati iznova i iznova, sve dok se ne postigne uspjeh.

Povijest origamija

Početkom 7. stoljeća, u Japan iz Kine prenesena je metoda za proizvodnju papira. Japanci su uspjeli proizvesti tanak i čvrst papir nazvan washi (和紙, doslovno ‘japanski papir’). Isprva se koristio za službeno vođenje evidencije i zapisivanje budističkih vjerskih spisa (sutri), no uskoro se washi se počeo koristiti i u šintoističkim vjerskim ritualima, a postao je i dio običaja kod  zamatanja prinosa bogovima i mnogih drugih stvari u papir. S vremenom je postupak lijepog savijanje papira za zamatanje i ukrašavanje darova postalo svojevrsni ritual.

Između 14. i 15. stoljeća obitelji Ogasawara i Ise su razvile su papire za različite namjene. Označavanje papira za zamatanje (儀礼折り, girei-ori) također se razvilo u tom razdoblju. Na kraju, presavijanje papira više nije bilo samo rezultat već postao je način da se cijeni samo savijanje. To je bilo vrijeme kada se savijanje papira počelo nazivati “origami”. Tijekom razdoblja Edo (1603.-1868.), proizvodnja papira se povećala, a origami je postao još popularniji u široj javnosti. Godine 1797. objavljena je najstarija knjiga o origamiju na svijetu, “Hifu Senbazuru Origata”.

Što kažu djeca?

Najvažniji dio naše origami obitelju su djeca.

Volim raditi svoje igračke koje si sam zamislim. Napravim si svoju igračku i mogu se s njom odmah igram – ne moram ići niti u dućan.

Ivano

Na origami idem s mamom i jako se dobro zabavljamo. Nekad ona pomaže meni, nekad ja njoj.

Emil

Ja imam origami u glavi, kad ga vidim na crtežu odmah znam što napraviti. Svi me pitaju da im pomognem i volim drugima pomagati.

Karlo